האם הגברת התחרות בכשרות תוריד או תעלה את ההוצאות על כשרות?

התומכים ברפורמה בכשרות טוענים שהיא תוריד את עלויות המזון והמלונות, והמתנגדים טוענים שזה דווקא יעלה את העלויות.

נתחיל בכך שהשאלה שגויה. עלויות הכשרות אינן הוצאה אלא השקעה. אף אחד לא מכריח יצרנים לקבל כשרות, כל מי שמשקיע בתעודת כשרות עושה זאת בגלל שהוא בוחר בכך, כי זה משתלם לו עסקית. זה מאפשר לו למכור ליותר צרכנים.

בדיוק כמו הוצאה על פרסום, אריזה, או כל תשומה אחרת.

האם זה טוב שאנשים קונים בבית קפה סלט בעשרות שקלים כאשר ניתן להכין אותו סלט בבית בעלות של כמה שקלים?

התשובה היא כמובן שכן. זה מספק פרנסה למלצרים, יזמים, טבחים ועוד. בזכות מסעדות כאלה היקף הפעילות הכלכלית גדל ורמת החיים עולה. זה לא בא על חשבון אף אחד, כל אחד עדיין יכול להכין סלט בבית. אבל כאשר רואי חשבון אוכלים במסעדות ומגדיל את רווחיהן, נפתחות יותר מסעדות ולרואי החשבון יש יותר לקוחות.

 

מתי לכאורה המשק צריך עלות נמוכה? כאשר יש תחרות בינלאומית. למה לכאורה? כי סחורה זולה קל להשיג וקל להחליף, אבל סחורה איכותית תימכר גם ביוקר, וממנה אפשר להרוויח. כלומר, יותר חשוב שיהיה לסחורה יתרון תחרותי. אז איך ישראל מייצאת מזון למרות שהכשרות יקרה? למה המלונות הכשרים בישראל מלאים בישראלים ותיירים, כך שכמעט אין מלונות לא כשרים?

הבנתם נכון זה בגלל הכשרות ולא למרות הכשרות. הכשרות בישראל היא יתרון תחרותי ולכן זו השקעה ולא הוצאה.

לדעתי ככל שיהיו יותר גופי כשרות, ותהיה יותר תחרות בכשרות, ההשקעה בכשרות תגדל, וטוב שכך. יותר יצרנים יצרכו שירותי כשרות, יגבר הביקוש לחומרי גלם כשרים, יגדל מספר האנשים העוסקים בכשרות וזו ברכה גדולה.

 

לא יודע אם "רמת הכשרות" הכללית בארץ תעלה או תרד. לא יודע אם זה באמת המדד. אבל אם המדד הוא השאלה הכלכלית, אני חושב ששני הצדדים טועים. אני מקווה שזה יביא לגידול בהשקעה בכשרות. לטובת כולנו.

Be the first to comment

Leave a Reply

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*