בתחבולות (כלכליות) תעשה לך מלחמה

הטבח הנורא עלול לגרום לנו לחשוב מהבטן ולא מהראש. מזעם ורגש לאומני, במקום מחשיבה לוגית. מבחינה כלכלית, המרוויחות העיקריות מהלחימה כעת הן רוסיה קטאר ואיראן.

בתחילת הלחימה באוקראינה מצבה הכלכלי של רוסיה* השתפר במהירות. בתחילה היה רושם כאילו הסנקציות פגעו במשק הרוסי, אך מהר מאוד שער הרובל עלה בחדות, לשער גבוה מזה שהיה לפני הלחימה. תוכלו לראות זאת בירידה והעליה החדה בשער הרובל בגרף שבתמונה. למרות כל הסנקציות, המלחמה הביאה (כמתוכנן) לעליה במחירי האנרגיה, ורוסיה יחד עם מדינות ערב, שהן ספקיות האנרגיה הגדולות בעולם נהנו מכך.

כולם חייבים אנרגיה, בעיקר בחורף האירופאי הקפוא שעד המלחמה נסמך כמעט רק על רוסיה. בעיקר גז טבעי זול לחימום ביתי ולתעשייה. לרוסיה יש אינטרס ברור לשמור על מחירי אנרגיה גבוהים. גם בשיא הסנקציות נגד רוסיה, גרמניה נאלצה לקנות גז מרוסיה, ולשלם ברובל.

הסנקציות צמצמו את היבוא הפרטי לרוסיה, היצוא גדל עם עליית מחירי הגז, ושער הרובל עלה. שוק המטבעות מבטא בצורה הטובה ביותר את הביקוש האמיתי למטבע מסוים, זה שוק חופשי אמיתי.

מתחילת הלחימה טענתי שהמטרה של רוסיה היא יצירת מצב מלחמה סטטי, שישאיר את מחירי האנרגיה וחומרי הגלם גבוהים, ולא להכניע את אוקראינה. כיום לאחר שנה וחצי של מצב סטטי, ללא נסיונות לסיים את הלחימה, נראה לי שזה הסבר טוב למניע של רוסיה בלחימה.

שוק האנרגיה מורכב בעיקר מנפט וגז טבעי. יצרניות הגז העיקריות בעולם, חוץ מרוסיה, הן איראן וקטאר. המדינות שלא רצו לקנות מרוסיה, קנו בעיקר מהן, ישירות או בעקיפין, והן נהנו מכך כלכלית.

מאז אותה עליה בפרוץ המלחמה באוקראינה, מחירי הגז הטבעי ירדו משמעותית, ושער הרובל נמצא בירידה מתמשכת. כאשר מחירי הגז יורדים, יורדות ההכנסות של קטאר ואיראן. זה מסביר במידה רבה את האינטרס הרוסי והאיראני למלחמה בישראל בעיתוי הזה. באופן הסטורי מלחמה בישראל גורמת לעליה חדה במחירי האנרגיה בעולם. מלחמת יום כיפור, הביאה משבר הנפט העולמי שהביא לשינויים כלכליים דרמטיים. בין היתר להתעשרות הקיצונית של מדינות המפרץ. בסוף מלחמת יום כיפור צהל העביר את הלחימה לשטחי האויב, למצרים וסוריה. אבל האויב הכלכלי יצא ללא פגע. ברית המועצות ומדינות המפרץ הרוויחו בגדול מהמצב.

 

מדינות המפרץ מבינות כיום שלא יוכלו להסתמך רק על הכנסות ממכירת אנרגיה ולכן מנסות לגוון את מקורות ההכנסה שלהן. קטאר למשל אירחה את המונדיאל לעידוד תיירות. היא מנסה להציג עצמה כמדינה שלווה ובטוחה, ומוקד תיירות. גם איראן מנסה בהסכם הגרעין להגיע לנורמליות מסוימת.

ההנחה של רוסיה איראן וקטאר היא שכאשר צהל יעביר את הלחימה לשטח האויב- הוא יכנס ללבנון ועזה, שהן השקיעו הון עתק בהכנתם לכניסה של צהל. ישר לתוך המלכודת.

המכנה המשותף של המדינות האלה, יחד עם לבנון, הוא שערעור השלטון שם באופן צבאי, עשוי לעודד גורמים פנימיים לקחת את השלטון.

באיראן יש אופוזיציה חילונית מושתקת, יחד עם מיעוטים אתניים ששואפים לעצמאות. הם ניסו למרוד ודוכאו באכזריות על ידי הכח הצבאי של משמרות המהפכה וכנופיות הבאסיג'. פגיעה בחיל האוויר האיראני (החלש יחסית), בבסיסי משמרות המהפכה, או במוקדי השלטון, עשויה לאפשר לאופוזיציה להשתלט על המדינה.

בקטאר (כמו ברבות מנסיכויות המפרץ) יש יותר עובדים זרים מאשר אזרחים. מאחורי הגב, קטאר מממנת את חמאס. אגב, גם את טורקיה. פגיעה בשלווה ובביטחון של קטאר עשויה לערער בה את היציבות, ולגרום לזרים חסרי הזכויות למרוד במשפחות המלוכה העשירות. לחלופין, מדינות שכנות עשויות לנסות להשתלט עליה. כולם זוכרים איך עיראק כבשה את כווית תוך שבוע בתחילת מלחמת המפרץ. נסיכויות נפט, אינן בנויות למלחמה. פגיעה צבאית בקטאר תהפוך אותה מנסיכות שלווה ובטוחה, על גבול הלגיטימיות, למדינה בתוך הסכסוך. פגיעה בקטאר עשויה לעצור את צינור החמצן הכלכלי של חמאס. היא תפגע בראש הנחש במקום בארגוני הפרוקסי, ותגרום לו להתרכז בהגנה על עצמו. היא תרחיק משקיעים זרים ותפגע באמינות אספקת האנרגיה שלה, בתיירות ובקרנות ההשקעות שלה. היא תמנע מגורמים אחרים לתמוך בחמאס. יתכן שלפגיעה משמעותית בקטאר תספיק תקיפת סייבר שתמוטט למשל את המערכת הבנקאית שלה.

ברוסיה ראינו את הניסיון של וגנר שהסתיים גם בחיסול. אחרי שנים של סאגרים ומיגים שנלחמו נגדנו, הם התחילו לטעום את טילי ה"גיל" שסופקו לאוקראינה, ואם יפגע טיל ישראלי מתקני האנרגיה של רוסיה, פוטין עשוי להבין את המסר. רוסיה כבר לא תרוויח מהמלחמה בישראל.

בלבנון יש את הנוצרים שמהם יצאו ה"פלנגות" שעשו את הטבח בסברה ושתילה. אם חזבאללה נכנס למגננה במתקפה ישראלית, וישראל תבהיר שאין לה בעיה עם עוד סברה ושתילה, זה כנראה מה שיהיה. במיוחד לאחר שהחיזבאללה מוטט את כלכלת המדינה, והזעם הציבורי עליו עצום.

 

לאחר השגת שליטה על עזה, לדעתי נכון לתקוף את הבטן החלשה של ציר הרשע. את קטאר. ולא רק את משרדי החמאס שם. להחרים את הכספים והרכוש שלהם, אולי גם את בארות הגז. עד שחרור החטופים. ובכך לשנות את כל המפה הכלכלית העולמית. ליצור משוואה אחרת לחלוטין. להפתיע.

 

* למעשה בעיקר של הממשל הרוסי. חיי האזרחים נפגעו משמעותית מהסנקציות כמובן.

Be the first to comment

Leave a Reply

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*