ועדת לוקר נכפתה על הצבא והגיעה למסקנה שיש לקצץ במשכורות ובפנסיות של אנשי הקבע. ערב פרסום מסקנות הועדה ב 20.7.2015, הציג צה"ל תוכנית התייעלות משלו המוכרת בשם "תוכנית גדעון".
התוכנית נכתבה על ידי 3 קצינים בכירים (אליהם נחזור בהמשך) על בסיס תוכנית שהוכנה על ידי חברת הייעוץ "מקינזי" ב2009. צה"ל שילם עבור הייעוץ 150 מליון ש"ח, וקיבל את רוב ההמלצות כגון סגירת אגדים ארטילריים ושחרור כוחות מילואים, אבל ההמלצות בתחום הפנסיות של אנשי הקבע לא התקבלו. קצת מוזר שמקבלים המלצות של חברת ייעוץ בנושאי טנקים ותותחים אבל לא בנושאי שכר ופנסיה.
כידוע, רוב כח האדם בצבא הוא החיילים הסדירים ולכן ככל שמפקדים צעירים יותר- העלות לצבא נמוכה יותר. מה שחשוב להדגיש הוא שהכוונה ב"צעירים" היא למחזור הגיוס, אין קשר לגיל הביולוגי.
בתפקידי המטה קיימת משמעות לגיל הביולוגי מאחר וגיל היציאה לפנסיה מוקדם מאוד בצבא (42-45) ולכן ככל שקציני המטה צעירים יותר נחסכים תקנים.
בתפקידי הליבה- המג"דים והמח"טים, אין משמעות רבה לגיל, כולם מוותרים על היציאה לפנסיה מוקדמת על מנת להמשיך בצבא.
באופן מפתיע, דווקא שם החליטו לחסוך ב"תוכנית גדעון". אין ל"הצערת המג"דים" משמעות בפן של ניצול החיילים הסדירים, השכר נקבע לפי הותק ולא לפי הגיל. כאמור, גם בפן של הפנסיה אין לכך משמעות בתפקידי מג"ד ומח"ט. אולי הוגי התוכנית טעו בחישוב הכלכלי שלהם שערכו בניגוד להמלצות חברת "מקינזי" וגם בניגוד לדעתם של מומחי ועדת לוקר?
על מנת להבין את המשמעות של ההחלטה כדאי להבין מה גורם להבדלי גילאים בין מועמדים לתפקידי מג"ד ומח"ט. כל החיילים הקרביים עוברים מסלול די דומה עד למצב שבו הם מועמדים לתפקיד מג"ד, לכולם ותק דומה, מדוע יש הבדלים? התשובה לכך היא שיש כאלה שמתגייסים בגיל מבוגר יותר. בוגרי מכינות וישיבות דוחים את השירות במספר שנים ולכן כאשר הם מגיעים להתמודדות על תפקיד מג"ד הם מבוגרים יותר מהמתמודדים בעלי פז"ם דומה.
האם זה מקרי? קשה להאמין. אחד משלושת הקצינים שכתבו את התוכנית היה ראש אכ"א דאז – חגי טופלינסקי. במהלך 2016, לאחר הגשת "תוכנית גדעון" הספיק טופלינסקי להתנגח גם עם המכינה בעלי וגם עם הרבצ"ר – רב קרים, בלווי סערות תקשורתיות מתוזמרות היטב. דעתו על המכינות, ועל הרבנות הצבאית הובהרה היטב (לפני שהודח בדצמבר 2016 לאחר שאיבד מחשב מסווג).
כך, בשקט, במסווה של שיקולים כלכליים, מונעת האליטה הישנה את הגעתם של דתיים לפיקוד הבכיר. אחד העקרונות שהתווה נפולאון היה: "שרביט הגנרל נמצא בתרמילו של כל חייל". כלומר כל לוחם יכול להפוך למפקד וגנרל, זה נותן לו מוטיבציה. בצבא סוריה למשל, רק עלווים קודמו לתפקידי פיקוד בכירים. לכן הוא התפרק מהר כל כך. האם מערכת הביטחון באמת רוצה למנוע מדתיים להגיע לפיקוד הבכיר?
Leave a Reply