איך אפשר להגדיל תוצר, להוריד את יוקר המחיה, לחזק את הכלכלה הישראלית ומאזן התשלומים במהלך פשוט?

יש לי תחביב: לייעץ לעסקים של חברים וגם סתם עסקים:)
אחד מהם הוא חקלאי כורדי שמגדל תמרים וכבשים. מהדקלים שהוא מגדל הוא קוטף גם לולבים. שאלתי אותו למה הוא לא חולב את הכבשים. הוא הסביר לי שהוא כורדי. אתם בטח צוחקים: ״איזה כורדי- איך הוא לא חשב על זה״… ובכן המציאות קצת שונה: אין לו הקצאה לייצור חלב, את ההקצאות חילקו לקיבוצים מסביב בשנות ה50 ולכורדים לא נשאר. מפה לשם הוא הציע לי גבינה מחלב כבשים שמכינה שכנה שלו. ״ולמה שלא תמכור גבינה?״ שאלתי בתמימות.
אותה שכנה באמת ניסתה למכור בקניון בבית שאן וקיבלה קנס. איזה כורדית הא?

עקב מדיניות המכסות של מועצת החלב, לא כל מי שרוצה יכול לפתוח רפת ולייצר חלב. ליתר דיוק: גם מי שיש לו רפת מוגבל בכמות שהוא רשאי לייצר ולכן הפרה הישראלית נותנת הכי הרבה חלב! ככל שהרפתן יגיע למכסת החלב עם פחות פרות הוא ירוויח יותר ולכן יעדיף פרות שמניבות יותר חלב על פני שיקולי יעילות כלכלית כמו הגדלת מספר הפרות ותפוקת החלב בטווח הארוך.
משיחה שערכתי עם חקלאי היום עולה כי קיימים אף מקרים בהם ניתנו מכסות למקורבים שאינם רפתנים כלל.
עם הורדת המעמ על החלב, והגידול בביקוש הצפוי עם הורדת המחיר, אנא בטלו את הסמכויות של מועצת החלב. זה טוב לכולם: לצרכנים, לרפתנים שאין להם מכסות, ואפילו לרפתנים בעלי המכסות שיוכלו להגדיל את התפוקות. רק בעלי מכסות שאינם רפתנים ייפגעו מכך. עם הטכנולוגיה החקלאית בישראל אנחנו יכולים לייצא מוצרי חלב ולא לייבא.

Be the first to comment

Leave a Reply

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*