הביטוח הלאומי אינו גובה מהעשירים ונותן לעניים אלא בדיוק להפך.

1. בעלי שליטה בחברות פטורים מתשלום לביטוח לאומי (שהוא כאמור בעיקר מס). אחת הסיבות לפתוח חברה בע"מ היא כדי לא לשלם ביטוח לאומי. השיקול שלא לפתוח חברה הוא העלויות, ולכן רק למי שמרוויח הרבה שווה לפתוח חברה, כלומר, בהגדרה, לוקחים מהחלשים.
מעבר לכך, בעלי דירה מושכרת נהנים מפטור מלא מדמי ביטוח לאומי בגין ההכנסות משכירות.
2. הכנסה מעל כ 43,000 ש"ח פטורה מביטוח לאומי, כלומר גם השכירים העשירים פטורים.
3. רוב הוצאות הביטוח הלאומי הם על קצבאות זקנה ושארים. ההנחה הכלכלית היא שהזקנים הם בעלי הון (מודל דורות חופפים) ולכן כנראה שרוב הכסף הולך לעשירונים הגבוהים יותר.
4. הביטוח הלאומי מפעיל אמצעי אכיפה דרקוניים נגד מי שלא משלם לו. בדרך כלל מי שלא משלם ביטוח לאומי זה מי שאין לו. כמובן שבעל עסק שנופל לא מקבל כלום מביטוח לאומי. רק עיקולים (שאגב קודמים לשאר הנושים, כך שגם הספקים נפגעים)
העלות העקיפה של הגביה הכפולה של הבט"ל מתבטאת כעת ביתר שאר: עסקים יכולים לעצור את התשלום לעובדים ע"י חל"ת (יאמר לזכות הביטוח הלאומי שבנושא זה ניתן פתרון מהיר ויעיל), לעצור תשלומי שכ"ד כי נדחו תשלומי ההלוואות של בעלי הנכסים, להחזיר רכבי ליסינג וכו'. אבל הם לא יכולים לעצור את התשלום לרואה החשבון. מדובר בהוצאה משמעותית לעסק קטן, ונדרשות תשומות זמן וסבלנות בלתי הגיוניות גם כאשר יש רואה חשבון. בעל עסק יודע שזמן סבלנות וריכוז הוא משאב יקר. המצער הוא שלעיתים קרובות, בעל העסק משלם תשומות יקרות, גם אם הוא משלם מעט מאוד, כך שהמדינה בכלל לא מרוויחה מזה.
יש הנחיה ברורה בתורה כיצד לתקן גזילה, ויתכן שהיא הפתרון הנכון גם כעת.
"והשיב את הגזלה אשר גזל". אם מתברר בדיעבד שנגבו משך שנים דמי ביטוח לאומי מעצמאים ואין לביטוח הזה כיסוי, הם צריכים להחזיר את כל מה שגבו מהעסקים העצמאיים בשנים האחרונות.
זה קודם כל נכון מוסרית כפי שהסברתי.
זה נכון כלכלית- נכון לסייע לעסקים הטובים, מי ששילם יותר יקבל חזרה יותר.
זה יעיל ופשוט, אין צורך בבירוקרטיה. הסכום ברור.
כאמור, יש לציין שהמנגנון של החל"ת לשכירים עבד באופן מהיר ויעיל, ואותו אולי כדאי לשמר או להפריט בהדרגה ובזהירות.

Be the first to comment

Leave a Reply

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*